Rahim Kanseri

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri, rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium dokusuna tutunarak başlayan bir kanser türüdür. Her yaşta görülebilen bir hastalık olsa da  genellikle düzensiz kanamaların meydana geldiği menopoz döneminde daha sık görülür. Bu kanser türü, erken evrelerde belirgin semptomlar göstermeyebilir; ancak zamanla, kanama, ağrı ve diğer belirtiler ortaya çıkabilir. Biz, rahim kanserini erken tanı ve tedavi etmenin hayati önem taşıdığı gibi aynı zamanda yaşam kaliteniz için çok önemli olduğunu belirtmekteyiz. Uzun detaylar vererek hastalığı tanımlayabiliriz fakat daha çoğunlukla tanısı nasıl konulur, tedavisi ne şekilde mümkündür, taramaları nasıldır herşeyden önce nasıl korunabiliriz gibi sorulara yönelelim isterim.

Tanısı Nasıl Konur?

Yoğun, düzensiz ya da anormal vajinal kanamaların olduğu durumlarda doktor muayenesi ile ultrason bulguları ve kan değerleri sonucunda doktorun gerekli görme halinde rahim duvarından biyopsi alınır. Biyopsi esnasında rahim duvarı aşırı kalın ve aşırı kanamaların olma halinde kürtaj ya da histeroskopi yöntemi ile rahim duvarı temizlenir. Bu patoloji sonucunda bulgu ile kanser tanısı belirlenir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Muayene sonrası rahim içinden alınan biyopsi sonucu kanser tanısı konulur. Rahim kanserinin tedavisi, kanserin evresine, yayılım durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre planlanır. Eğer hastalık çok yayılmamışsa ve erken evrede farkedilmiş ve hastada hala gebelik istemi söz konusu ise yüksek doz hormon tedavisi ile tedavi denenebilmektedir. Genelde hastalığın ileri seviyeye ilermesi halinde ya da  çocuk istemi söz konusu değilse cerrahi karar alınmaktadır.  Ameliyat sonrası hastalık çok yaygınlaşmışsa radyoterapi ve kemoterapi istemi de yapılabilir. Kanserin yayılımına göre minimal invaziv veya açık cerrahi yöntemleri tercih edilir. Rahim kanseri ameliyatları laparoslopik ameliyatlar ya da açık ameliyatla histerektomi ile rahmin, bazen de rahimle beraber total histerektomi ile yumurtalıkların ve fallop tüplerinin de alınması şeklinde uygulanır.

Hastalar tedavi tamamlansa dahi belirli aralıklarla kontrole gelmeli kan ve görüntüleme tetkikleri ile yeni ya da başka oluşum ihtimali gözden geçirilmelidir.

Belirtisi Var mıdır?

En genel belirtisi düzensiz kanamalardır diyebiliriz. Nedir düzensiz kanamalar; aşırı anormal vajinal kanama, adet dışında kanama, çok düzensiz adet döngüleri, adet sonrası lekelenmeler, menopoz sonrası kanama gibi kanamalardır. Özellikle de kadının 40 yaş üzerinde olması, hiç doğum yapmamış olması ya da riskli grupta olamsı da risk faktörlerini artırmaktadır.

Kimler risk altındadır?

Çoğunlukla östrojene yoğun maruz kalma hallerinde meydana genel bir kanser türüdür. Örneğin erken yaşta adet (reg) görmek, poliskistikover sendromu, kısırlık öyküsü, meme kanseri, menopoza görmek, obezite, hiç doğum yapmamış olmak gibi durumlar ya da genetik olarak aile öyküsünde görülme durumları da riski artırabilmektedir. 

Bununla beraber doğum yapmak, emzirmek, kilo kontrolü ve sağlıklı yaşam hastalığa karşı koruyucu olabilmektedir.

Korunmak için ne yapmalıyım?

Her zaman söylediğimiz gibi yılda bir düzenli jinekolojik muayene, kan testleri, smear testi ve ultrason görüntüleme erken tanı ve ve tedavi için hayati önem taşır. Bununla beraber en ufak şüphede  ya da belirti ihtimallerinde gecikmeden bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız önerilir.