Histeroskopi

Histeroskopi nedir ? 

Histeroskopi: Özel olarak tasarlanmış optik bir cihazla rahim ağzından girilerek rahim içinin ve tüplerin rahime açılan ağızlarının değerlendirilmesine olanak sağlayan tanısal ve tedavi amaçlı yapılan bir işlemdir. 

Histeroskopi ne işe yarar ? 

Histeroskopi; rahim içindeki her türlü patolojinin örneğin myom polip yapışıklık rahimde şekil bozuklukları tanısının konulmasında ve aynı anda tedavi edilmesine olanak sağlar.

Histeroskopi operasyonu, rahim içini görüp, gerektiğinde tedavi etmek için yapılan minimal invaziv (yani vücuda büyük bir kesi açılmadan uygulanan) bir işlemdir. 

Genellikle histeroskopi operasyonu 15 dakika ile 1 saat arasında sürer. İşlemin tanısal mı yoksa tedavi amaçlı mı olduğu, süresini etkileyebilir.

Neden Yapılır?

  • Rahim içindeki yapısal problemleri (örneğin, polip, miyom veya septum gibi) detaylı görmek
  • Anormal kanamalara sebep olabilecek durumları değerlendirmek
  • Tüp bebek tedavisi öncesi rahmi ideal formuna hazırlamak
  • Doğurganlık problemleri olan kadınlarda, rahim içi yapının kontrol edilmesi
  • Rahim içi yapışıklıkların (Adhezyon) tedavi edilmesi

İşlem sonrası kısa bir süre gözlem altında tutulduktan sonra hasta taburcu edilir. Genellikle hafif anestezi altında uygulanan işlem sonrasında hafif kasık ağrıları ve lekelenmeler görülebilir. Yoğun ağrı, şiddetli kramplar, yoğun kanamalar ya da beklenmedik bir etki ile karşılaşma halinde doktorunuza danışmanız önerilir. Genel olarak bakarsak  histeroskopi operasyonu, rahim içini hem görüntülemek hem de gerektiğinde tedavi etmek için modern ve etkili bir yöntemdir. 

Benzer Konular

Tüp Bebek Tedavisi

Tedavi Süreci Nasıldır?

Infertilite Tedavisi

İnfertilite Ameliyatları

Gebeliğe Hazırlık

Hamilelik Planlıyoruz