Laparoskopi

Hastaların göbek bölgesinden belirli delikler açılarak girilen halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen karın içinin karbondioksit gazı ile şişirildiği kamera yardımı ile cerrahi işlemin gerçekleştirildiği tekniktir. Bu teknik sayesinde hastalar daha hızlı iyileşme süreci geçirir, işe dönme zamanı kısalır. 

Laparoskopi tedavisi kadın doğum cerrahisinde de aktif bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.  Miyom ameliyatları, tüplerin bağlanması (tubal ligasyon)  yapışıklık giderme ( Laparoskopik Adhesioliz), endometriozis (çikolta kisti) ameliyatı, tüplerin alınması, idrar kaçırma, yumurtalıkların alınması, sarkma ameliyatları ya da tanı-tedavi amaçlı durumlarda uygulanabilmektedir.

“Laparoskopi yöntemi uygun görülen hastalar için açık ameliyatlara göre daha az kesili ve daha az ağrılı bir operasyondur.
Tercih edilmesi için doktorunuzun bu yöntemi uygun görmesi gerekmektedir.” 

Laparoskopinin Açık Cerrahiye göre Avantajları Nelerdir?

  • Ameliyat sonunda geniş kesiler yerine çok daha küçük yara izleri olur.
  • Karın katları açılmadan yapılan bir işlem olduğu için iyileşme süresi daha hızlıdır. 
  • Hastaneye yatış süresi açık ameliyata göre daha kısa olup aynı şekilde ayağa kalkma ve rutin hayata dönüş daha hızlı olmaktadır.

Laparoskopi Kararı Neye Göre Verilir?

Eğer söz konusu kitle çok büyük ise ya da karın içi yapışıklık olan, öncesinde çoklu cerrahi geçirmiş bazı hastaların durumuna göre ya da kanser şüphesi olan durumlarda genellikle laparoskopi yerine açık ameliyat yapılmaktadır. Bu ve benzeri durumlarda laparoskopi başarılı bir tedavi ile sonuçlanmayabilir. Her vücut kendine özeldir diyoruz ya hastalık da durumdan duruma ve kişiden kişiye değişir ve bu nedenle  tedavi şekli değişkenlik gösterebilir. En doğrusu doktorumuza güvenmek ve emin adımlarla iyileşmek. 🙂