Sıkça Duyduğumuz
Endometriozis, toplum dilinde çikolata kisti korkusu nedir?
Endometriozis, rahim iç yüzeyini döşeyen endometrium adı verilen dokunun, rahim dışında – genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri, karın zarı gibi alanlarda – bulunması durumudur. Normalde adet döngüsü sırasında rahim içi dokunun kalınlaşıp sonrasında adet kanaması şeklinde atılması beklenirken, bu doku vücut içerisinde farklı yerlerde bulunduğu için kanama olur ve bu kanama, vücudun temizlenemediği alanlarda iltihaplanmaya, skar dokusu (yapışıklık) oluşumuna ve ağrıya neden olabilir.

Endometriozisin Belirtileri Nelerdir?
Belirtisi Var mı?
Adet(regl) döneminde ya da adet dışında karın, pelvik bölge ve bel bölgesinde yoğun ağrı hissi, kramplar olma durumunda
Yine Ağrılı ve düzensiz adet dönemleri yaşanıyorsa.
Uzun süredir korunmasız ilişki yaşanmasına rağmen gebelik oluşmama halinde üreme orgalarında yapışıklık oluştuğunda
Bazı kadınlarda da kronik yorgunluk, idrar ve dışkılamada düzenli yaşanan zorluklar ve yine düzensiz mide-bağırsak problemleri gibi şikayetlerde gözlemlenebilmektedir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Endometriozis tedavisi, kadının yaşına, fizyolojik durumuna, hastalığın durumuna, anne olma planlarına göre farklı şekillerde planlanabilir.
Medikal Tedavi (İlaç Tedavisi): basit ağrı kesicilerle başlanabildiği gibi doğum kontrol hapları, progestin tedavisi gibi hormonal yöntemlerle de tedavi edilebilmektedir. Bu medikal yöntemlerle genellikle adet döngüsünü kontrol altına almak, endometriozis dokusunun büyümesini engellemeye yardımcı olmak amaçlanır. Bazen medikal tedaviler yetersiz gelir ya da en başından uygunluk göstermez bu gibi durumlarda cerrahi tedavilere geçilebilir.
Laparoskopik cerrahi ile yapışıklıkların açılması, kistlerin çıkarılması minimal invaziv bir yöntemle uygulanabilir. Fakat endometriozisin çok yaygın olma, ağrının şiddeti ya da sayamadığımız daha farklı durumlar söz konusu ise açık ameliyat ile de müdahale gerçekleşebilir. Tedavi planı doktor tarafından detaylı değerlendirmeler sonucunda yapılır.
Bunun yanında her zaman olduğu gibi sağlığa bütüncül bakmalı ve doğru beslenme, egzersiz ve psikolojik destek gibi ruh ve beden sağlığı çok yönden ele almayı doğru bulmaktayız. Endometriozis tedavisinin başarısında da sağlıklı ve dengeli bir yaşam önem kazanmaktadır.
Unutmayalım endometriozis tedavisinde doktorunuzun tavsiyelerini uygulamak ve düzenli kontroller çok önemlidir.